Emoticon: De invloed vandaag de dag

Emoji-post

Emoticon: De invloed vandaag de dag

De emoticon is niet meer weg te denken uit onze samenleving, die meer dan ooit doorspekt lijkt te zijn van uitingen van emotie op Social Media. We lachen, we huilen, we zijn enorm gefrustreerd en maken daarbij dankbaar gebruik van de icoontjes, die precies datgene uitbeelden wat we voelen. Voldoende aanleiding om de emoticon eens onder de loep te leggen.

😀 – 175 jaar

De eerste emoticon verschijnt al in 1841. Van de standaard lachende smiley is dan nog geen sprake, maar er bestaat een groeiende behoefte om het geschreven woord een beetje emotie en toon mee te geven. Zo komt Marcellin Jobard met het ‘ironieteken’. Hij hoopt hiermee een trend in gang te zetten, waarbij iedereen die iets ironisch bedoelt het symbool gebruikt om sarcasme uit te drukken. Het breekt echter nooit echt door bij het grote publiek.

🙂 – Digitaal

De hype van de smiley grijpt pas echt om zich heen, wanneer het digitale tijdperk aanbreekt. De dubbele punt (ogen) gevolgd door het streepje (de neus) met daarna het haakje sluiten (de mond) evolueert al snel van samengestelde leestekens naar het ronde, gele gezichtje. Happend als Pac-Man, of prijkend in knipoog-variant op buttons en T-shirts.

? – Wat!?

Hoewel een emoticon zou moeten helpen bij het uitleggen van emotie, stuit het soms juist op onbegrip. Malou van der Burg van Buro Blink, een van de creatieve breinen, die zich de afgelopen weken heeft ondergedompeld in de wondere wereld van de emoticon, wijst op het icoontje met de zweetdruppel en brede lach. Een veelgebruikte emoji op bijvoorbeeld WhatsApp., Ik gebruik deze zelf altijd als ‘ongemakkelijk lachje’. Maar de originele uitleg van de maker van deze emoji is compleet anders. Die blijkt ’trots na work-out’ te zijn. Dat was nou nooit in me opgekomen.”

Het verschil in interpretatie is overigens wel goed te verklaren. De meeste emoji’s zijn gemaakt en beschreven door Japanners.

“Waar zij hun handen tegen elkaar drukken bij wijze van ‘sorry’ roept dat bij ons eerder het idee van ‘bidden’ op,” aldus Alain Hoeckx.

😮  – Zeg het met beeld

Niet alleen aan het einde van een zin, of als korte reactie is een emoticon nuttig. Sommige mensen maken er een sport van om enkel emoticons te gebruiken om hele verhalen te vertellen. Alain:

“Het is hilarisch om te zien wat sommigen kunnen zeggen of doen met slechts icoontjes. “

❤️ – Kunst

De smileys worden niet alleen gebruikt om menselijke emoties uit te drukken. Creatievelingen maken kunst met leestekens, emoticons en emoji’s. Zo bestaan er zelfs websites, die ingezonden foto’s binnen een paar seconden vertalen naar afbeeldingen volledig bestaande uit honderden icoontjes. Maar ook bekende schilderijen krijgen een emoticon-make-over.

Bron

[os-widget path=”/alainmullanehoeckx/weet-jij-de-betekenis-van-volgende-emoticons” of=”alainmullanehoeckx”]

Reacties
Share

Alain ademt het internet. Hij is steeds mee met de laatste nieuwtjes en gadgets en zorgt er voor dat uw bedrijf scoort binnen de digitale wereld. Alain heeft een grafische achtergrond en die komt hem goed van pas bij het onderscheiden tussen wat wel en wat niet aanslaat bij het grote publiek.

Aanbevolen Berichten